Archive for May 26th, 2011

May 26, 2011

Бегајќи од убавината

Има утра, кога ми доаѓа да излезам, да земам парче весник, да отидам во некој од градските кафичи и пиејќи го првото еспресо да уживам читајќи по некој добар наслов..

Има денови, кога ми доаѓа да отидам до градскиот парк, со добра книга во ранец, да си понесам ролери и да поролам. Да легнам на тревата под некое дрво, и читајќи го најубавиот дел од приказната, слатко да дремнам под сенката…

Има ноќи кога ми доаѓа да се дотерам, да појдам во некој паб, да влезам елегантно и нечујно и да се нацртам на шанк. Да нарачам некое точено, па уште едно, па едно текличе.. Да помуабетам со симпатичниот келнер отспротива, па да ме здружат од соседната маса, да си направиме живели, да свртиме два три добри муабети и да продолжиме во некој ноќен клуб каде што ќе изденсаме до сабајле.

Но ако тоа го направам тука, тоа би изгледало  вака:

Станувам сабајле и не знам со што превоз најбезболно ќе стигнам до Центар.

Не знам ни кој дневен весник да го купам.

Ако отидам преку ден во парк и заспијам под дрво, сигурно некој познат ќе се загрижи.

Ако излезам сама во паб и се здружам со непознато друштво,  некој познат пак ќе се загрижи.

Башка есап, мала е веројатноста за непознато друштво, добар паб и уште подобар ноќен клуб.

Сепак останувам дома.

Чекам подобри времиња.

Advertisements