Политички сведоци


Денес , враќајки се пешки накај дома, дишејќи прашинест воздух, разминувајќи се со еден куп чудни луѓе, прескокнувајќи дупки по улиците и слушајќи свирење на нервозни возачи на семафори, наидов и на една нова, несекојдневна ситуација, за разлика од претходно наведеното секојдневие.

Во неколку наврати налетав на политички сведоци.

За нив знам дека се појавуваат по врати, делат црвени пенкалца со слоган – „реформите ќе победат“,  кондоми со кои „има излез“ и наполитанки „ обединети за македонија“, меѓутоа до сега со ниеден од нив сум немала средба од поблизок вид.

Политичките сведоци уствари се продавачи на политичка идеологија. Ама дали се обучени или барем подучени како се продава на пазарот?

Првото пунктче беше карши Зоил, седеа неколку деца на пункчето на кое имаше пар флаери, на децата им беше топло и досадно (најверојатно беа лоша екипа), едниот мислам дури и дремеше на тротоар. Тоа беше пунктче на ЛДП.

Второ пунктче , 200 метри подоле го препознав од далеку дека е на опозицијата, со плаво дречеше името РАДМИЛА. Бааги повесели деца, подотеранки. Разменуваа нешто смс, може и твитаа, се смееја. Битно никој не се замараше со минувачите, се загледав да видам што има на пункт, не ме ни погледнаа.

И на крај, 300 метри подоле стои еден слабичок  50 годишен тип, во црвена маичка и држи големо жолто знаме. СМРТ ИЛИ СЛОБОДА. Го вее знамето и едноставно си стои. Друго дејствие од негова страна немаше.

Толку тажно ми падна, па си велам… и на политичките сведоци не им е лесно.

 

Advertisements

2 Comments to “Политички сведоци”

  1. Партиски сведоци се тоа, не политички – има разлика 🙂

  2. Јес ај ноу, ама посимпатично ми е да ги викам „политички“ 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: