Козата и комшијата


 

Балканот никогаш нема да стане Западна Европа како што и козата никогаш нема да стане тигрица.

Пишувам, затоа што сакам комшијата да чуе што имам да кажам.

Козата на комшијата не ме интересира. Ниту што прави, ниту како се храни, ниту со колку јарци општи.

Ако комшијата ме замоли да му ја причувам, ќе го направам тоа, а ако цркне козата, ќе му изразам сочувство на комшијата.

За козата на комшијата толку.

Сега нешто да му кажам на комшијата.

Комшијата сакам да знае дека, трошењето на неговото време за анализа на мојот социјален, емотивен, финансиски и професионален живот е правопропорционално со развојот на мојот социјален , емотивен, финансиски и професионален живот.

Според едноставна формула, мерено преку единицата мерка време (која е најскапа единица мерка за квалитетно живеење во 21 век) може да се дојде до резултат дека комшијата, трошејќи го своето време за мојот живот,  всушност инвестира во мојот, наместо во сопствениот живот.

Резултатот е поразителен.

Гледано од колективен аспект, ако мнозиниството комшии инвестираат во туѓото време, наместо во сопственото, се доаѓа до реалната слика за живеењето во едно општество а тоа е: нема колективен развој, промените се инертни и тешки, а времето врви….

Да се разбереме, реалноста кажува дека живееме на Балканот во 21 век.  А тоа е многу контрадикторна работа.

А се додека сме притиснати од контрадикторноста, ќе не боли како што боли кога носиме чевли со број 38, а стапалото ни е скроено за чевли со број 40.

А да, а оние кои ќе бидат храбри и ќе ги соблечат чевлите за да не ги боли и за полесно да чекорат со времето, нема да чувствуваат веќе болка во стапалата, туку болка во душата бидејќи Балканот по кој чекорат ќе ги изгребе нивните табани.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: