Што ме мотивира


Ме мотивира кога почнувам од нула.

Од подножјето…

Полека, чекор по чекор, внимателно но упорно.

Ме мотивира кога ги совладувам пречките. Една по една…

Пречката е поставена за да добие решение. Потоа се претвора во убав пат.

И пак нагоре…

Ме мотивира кога на патот по кој се движам, иако на моменти е тежок, сепак вреди да се чекори по него. Што поради прекрасните пејсажи, што поради енергијата на тие што чекорат со мене.

Тоа е доволен доказ дека патот по кој се движам е оној вистинскиот.

Ме мотивира болката. Онаа убава болка која се чувствува во моментите кога патот станува тежок, но сакам да останам на него и да се борам.

Ме мотивира  борбата. Онаа борба која започнувам да ја водам во моментите кога многумина креваат раце, се откажуваат, се чувствуваат беспомошни, плачат, страв им е..

Ме мотивира и борбата на другите. Особено на оние кои водат уште потешки борби од мојата, а сепак се секогаш исправени и достоинствени.

Ме мотивира резултатот на трудот на талентираните уметници, на оние кои свесни за својот талент, животот го посветиле на споделување на својот талент со светот и донеле голем бенефит . Бенефит во форма на среќа, воодушевување ,уживање, срцебиење и солзи радосници. Тоа се оние моменти кога плачам читајќи ги писателите кои ги сакам, кога уживам слушајќи ја музиката која ме опушта, кога се воодушевувам гледајќи во уметноста на импресионистите , кога го чувствувам срцето кога победува тимот за кој навивам.

Ме мотивира посветеноста. Посветеноста на мајката и нејзините непроспиени ноќи додека нејзиното дете мирно не заспие. Посветеноста на таткото кој го учи синот да скија подобро и од најдобро платениот ски-инструктор. Посветеноста на учителката која им пренесува толкава љубов и доверба на своите ученици до толкава мера да тие, и после 20 години по завршувањето на училиштето чувствуваат топлина во срцето кога ќе помислат на училишните денови поминати на нејзиниот час. Посветеноста на оној кој тренира и вложува во спортот преку своето срце и од љубов, а неговиот успех ги полни срцата на другите.

Ме мотивира чесноста и искреноста. Ми дава надеж дека животот може да се одживее и без back up опција.

Се додека има работи кои ме мотивираат, ќе живеам добро и среќно.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: