Есенска


Студот навлегува во собата немоќна  да го спречи ладниот воздух  да надојде под прекривката. Прозорецот е ослабен  од годините на сонце, дожд, снег и студ што натежнале над неговите капаци , изнемоштен од времето кое само по себе му прави белези, лузни и пукнатини.

Лисјата паднати покрај сопственото дрво се утрински милувани од штиклите и газени од ѓоновите а навечер есенските ветришта ги носат на друго место, под некое туѓо дрво.

Лицата на минувачите се побледи од летото, но порумени од зимата. Замислени се небаре се чудат што ги снашло непосакуваното меланхолично расположение.

Летните авантури, одеднаш посакуваат да најдат верна љубов.

Книгите се радуваат бидејќи ќе бидат вртени нивните страници од нечии топли дланки.

Уличните кучиња стануваат многу тажни а природата на мачките веќе им нашла некое топло засолниште.

Накај поголемите градови патуваат музичките и филсмките фестивали.

Есен е.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: