За Љубовта од Стендал


Налетав во домашната библиотека на De l’amour од Stendhal, па решив да споделам еден дел од книгата кој го цитира Законикот на љубовта од XII -ти век

I    

Брачната врска  не е законско извинување против љубовта.

II   

Кој не умее да чува тајни, тој не умее да љуби.

III 

Никој не може да се предаде на две љубови одеднаш.

IV 

Љубовта секогаш може да расте или да се намалува

V  

Нема задоволство во она што еден од љубовниците насила го одзема од другиот.

VI 

Мажот обично љуби во зрелата возраст.

VII

На едниот од љубовниците му се препорачува да после смртта на другиот остане     вдовец две години.

VIII

Никој без оправдана причина не смее да биде лишен од правото на љубов.

IX

Никој не може да љуби ако не верува во љубовта и ако нема надеж да биде сакан.

X

Тврдоглавоста најчесто ја брка љубовта од куќата.

XI

 Грешка е да се љуби онаа жена која човек, од срам, не би ја сакал за сопруга.

XII

Вистинската љубов чезнее само за милување на онаа која се љуби.

XIII

Разгласената љубов, кратко трае.

XIV

Лесниот успех и ја одзема магијата на љубовта, препреките и даваат вредност.

XV

Секоја личност која љуби, пребледува кога е погледната од љубениот.

XVI

Човекот затреперува кога одненадеж ќе ја здогледа саканата личност.

XVII

Новата љубов ја заменува старата.

XVIII

Единствено заслугата ја прави достојна љубовта.

XIX

Љубовта која се гасне, брзо исчезнува а ретко оживува.

 XX

Вљубениот е секогаш кревок.

 XXI

 Кога има вистинска љубомора, љубовната тензија секогаш расте.

XXII

Сомнежот и љубомората кои од љубовта произлегуваат, го зголемуваат нејзиниот интезитет.

XXIII

Оној кој е опседнат со мислите за љубената, помалку спие и помалку јаде.

XXIV

Секоја постапка на вљубениот завршува со помисла на саканата личност.

XXVII

Вљубениот не може да се засити од уживањето со саканата личност.

XXVIII

И најбесцелниот знак кај вљубениот предизвикува кобни сомнежи за саканата личност.

XXIX

Преголемата навика да се ужива, го спречува раѓањето на љубовта.

XXX

Личноста која љуби е непрестајно е окупирана со ликот на саканиот.

XXXI

Ништо не може да спречи да една жена биде љубена од двајца мажи, а еден човек да биде сакан од две жени.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: