Писмо


Почитуван Ф.

Сигурно добивате стотици писма на ден и ова сто и прво писание не верувам дека нешто повеќе ќе ви значи, но јас потајно се надевам дека ќе успеам да одвојам неколку минути од вашето драгоцено време исполнето со богата агенда на обврски и ќе им посветите внимание на моите зборови.

Длабоко во себе претпоставувам дека како што ги примате писмата веднаш ги фрлате во и така преполната ваша кошница за отпадоци во вашата работна канцеларија, како некоја убавица која нема веќе  вазни во собата па го остава да венее цвеќето од стотиците мажи кои и го поклонуваат за да и докажат дека се вљубени во неа.

Мојата намера не е да докажувам дека сум вљубена во вас, напротив, мене воопшто вие физички не ми се допаѓате а карактерот не ви го ни познавам. Меѓутоа вие сте човекот на кого сите му праќаат писма, морате да го разберете конечно тоа. Не се лутете, сигурно во овој момент пишуваат уште илјадници прсти на бела хартија. Не се чудете, сигурно во ист момент поштарот ќе ви затропа со вреќа полна од писма. Немојте да се вознемирувате, прифатете го тоа како нов дел од вашиот живот.

Ценете го тоа што добивате писма.

Ви текнува ли како заврши полковникот на кого немаше веќе кој да му пишува?

Еве цитат од последниот дијалог помеѓу него и сопругата:
„Жената очајуваше.
– И до тогаш, што ќе јадеме – праша и го зграпчи полковникот за јаката од фанелата. Го стресе силно.
– Кажи ми што ќе јадеме.
На полковникот му требаа75 години – 75 години од неговиот живот, минутка по минутка, за да дојде до овој миг. Се почувствува возвишен, јасен, непобедлив, во мигот кога одговори:
– Гомна.“
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: