Едноставно жена


Жената едноставно не ќе беше жена

ако немаше денови на грижа

за тоа која маска најпријатно делува на нејзината коса,

за тоа која чанта најубаво прилега со нејзиниот фустан,

за тоа кој парфем најмоќно влијае на  нејзиниот стил.

 

И ако не беше вниманието

потрошено на негата и должината на нејзините нокти,

и згора на тоа еден убав прстен

со камче во иста боја со нејзиниот лак.

 

И немаше да е жена,

без долгото пешачење помеѓу рафтови,

без долгото чекање  пред истите и различни гардероби,

без прекумерното гледање во нејзиниот одраз,

без тагата или радоста што и ја дава секој нов ден.

 

И ако не беше ноќта,

таа едноставно не ќе беше комплетна.

Кога, облечена во најмеката чиста облека

тивко влегува во собата

и заспива и се буди во прегратките на љубовта.

Advertisements

One Trackback to “Едноставно жена”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: