Феноменоменалнологија на турбо-фолкот


Ова е мојата спонтана перцепција на Балканскиот феномен наречен турбо-фолк после кратка бреинсторминг анализа во глава на таа тема и после долгогодишно кафанско искуство.

Како прво да разграничам.

Јас не го разбирам турбо фолкот како музика на Шабан Бајрамовиќ ниту на Звонко Богдан. Тие за мене се Балкански Моцарт и Шопен.

Како второ, jас го разбирам турбо фолкот како добар материјал за миксање со некој од музичките правци, пошто турбо фолкот не го доживувам баш како музички правец.

Еве на пример со метал.

Или симпатичен микс на Сека со Mr. Paul Van Dyk

Како трето, турбо фолкот го разбирам како стимулатор за полесно опијанување и испраќање на смс од типот: барајќи ја во виното вистината неретко наидуваме на партија секс и туѓ долен веш.

Четврто и најсериозно, турбо фолкот е начин на лесно и едноставно заработување на многу пари. Потребен е само еден реален текст и згодна женска. Примери има многу. Почнувајќи од Лепа Брена- Ева на турбо фолкот која преку нејзиниот слатки грех со јаболкото направи растур на овие простори,  преку Цеца- кралицата,  Аца Лукас-кралот па се до некои понови дуети на принц и принцеза и куп бараби како овој:

Друго немам што да кажам за турбо фолкот бидејќи другите се кажале.

And now….pls close your eyes..and enjoy the silence…

Advertisements

2 Comments to “Феноменоменалнологија на турбо-фолкот”

  1. Фала на промоција 🙂

  2. Vo soglasnost so naslovot na blogot (mojata omilena):

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: