Новогодишна елка


Елката е еден од најзначајните  симболи на новогодишните празници, после сармата.

Елката е актуелна е околу 20 тина дена. Обично се кити последните десет дена во старата а се раскитува  околу четриринаесетиот ден во Новата година.

Кога јас бев дете, елката ја китевме со лампиони, најчесто во црвена боја и на гранчињата стававме снег од цик цак.

Родителите секој 31- ви Декември ни ја пласираа истата факинг лага дека постои Дедо Мраз и скришум ни редеа скромни подарочиња под елката.

Сега, вистината за Дедо Мраз е разоткриена, ретко кој се радува на скромно подароче и ниедно дете не заспива во 19 и 30, после Мечето Ушко.

Но, да се навратам на елката.

Покрај традиционалниот начин на китење на елки, кој сега благодарение на пазарната економија нуди палета на бои за лампиони ( лампиони со боја на завесите во дневна, лампиони со боја на перничињата во спална, лампиони со боја на цветот на порцеланскиот сервис, лампиони во боја со свилената пижама, па се до вештачки снег на гранчињата на природната елка),  деновиве налетав и на уште неколку интересни примери како да се накити нетрадиционална елка.

Првиот пример е идејата за „ Новогодишна елка од пластични шишиња“.

Вториот пример е новогодишната елка на брат ми.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: