Моќта на жената


Размислувам на темата која често ме посетува и ми го поставува прашањето: што добивме а што изгубивме со женската еманципација?

Да говорам од името на женскиот род не е фер, бидејќи иако сме ист род, ние жените сме многу различни во нијансите на битисувањето. А нијансите го дефинираат живеењето.

Затоа ќе говорам само од мое име и за тоа како јас ја  доживувам жената во 21-виот век.

Неодамна имав еден статус на социјалната мрежа Facebook кој гласеше вака:

Жената во 21-ви век. На работа – оперативен менаџер, дома- финансиски менаџер, во спална- ивент менаџер, на улица- шофер.

Со други зборови, жената во 21-виот век полага за возачка дозвола уште на 18 години, напорно учи и се бори за финансиска независност, работи вредно за својата кариера, вежба за одржување на  својата витка линија, се труди да остане привлечна и во зрелата возраст, сака да биде авторитетна мајка. Доколку успее да се интегрира во сообраќајот успешно ,  доколку добие менаџерска позиција во компанијата или развие сопствен бизнис, доколку успее да го освои мажот кој и се допаѓа, доколку е во хармонија со нејзините деца, тогаш жената е среќна и чувствува дека постигнала невиден успех.

И да, не можам и не сакам да оспорувам дека тоа е навистина успех. Но, гледајќи ги сите тие успеси некаде длабоко во позадината се поставува прашањето: Во што всушност се состои моќта и среќата на една жена?

Еден умен човек има речено: „Силата на жената е во нејзината слабост“.

Кога жената мисли дека може многу и постигнува многу, всушност и се плаче. Во врвните мигови од нејзиниот живот, жената плаче. Кога го раѓа нејзиното чедо, таа плаче.  Кога завршува успешни животни цели, плаче. Кога нејзините блиски се радуваат, плаче. Кога нејзините блиски се тажни, плаче. Кога е вљубена, плаче. Кога е оставена од љубениот , плаче.

Што помалку жената плаче, тоа повеќе се одалечува од женската суштина.

Токму тука ја гледам моќта на една жена. Не во нејзината цврстина да донесува крупни  одлуки, туку во солзите кои се одраз на нејзината женственост и кревкост. Не во потребата да го одржи столбот на фамилијата, туку во потребата некој  неа да ја држи за рака. Не во намерата континуирано да го освојува нејзиниот сопруг,  туку во  желбата тој да ја гушка додека гледаат филм. Не во храброста сама и недопирлива да чекори по улиците, туку во слабоста некој да ја испрати до дома доцна во ноќта. Не во способноста да зборува на телефон додека ја бутка количката,  туку во потребата да и се помогне додека преминува  улица со своите деца. Не да биде само посакувана, туку да се почувствува сакана и чувана. Не да освојува, туку да биде освоена.

Да биде опеана, извајана, насликана.

Тоа е нејзината моќ.

Advertisements

2 Responses to “Моќта на жената”

  1. koga saka da manipulira so maskite – place .

Trackbacks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: