RIP Курт Кобејн


„Денес му е роденден на Курт Кобејн, никој ништо не постира за него, а кога ќе умре, сите ќе го сакате!

Да не пишеше Влатко Васиљ ваков статус на фб, ќе заборавев дека денес му е роденден на Курт Кобејн.

Влатко намерно не го линкам нити референцирам затоа што Македонија е мал пазар (нешто колку зелено пазарче) и веќе Влатко сите го знаат и имаат на фб и твитер, така да не гледам реална потреба освен да го спомнам со име и презиме.

За Курт Кобејн имам да кажам само една дешавка во далечната 90 и некоја кога се деси неговата смрт. Во тоа време за жал немаше социјални мрежи. Имаше единствено табла, креда и сунѓер преку ден а социјалниот ноќен живот на скопските хипстери кои тогаш се викаа  алтернативци, се одвиваше пред и позади Соборниот храм и во неколку кафичи низ центар и во парк.

И така , сабајле јас доаѓам во моето омилено школо, влегувам во училница и гледам на табла нацртан венец и напишано со креда RIP Kurt Cobain 1967-1994. Тек сега сфаќам дека човекот не дочекал ни 30 години, како што и за Ван Гог како помлада сум мислела дека којзнае колку одживеал чим створил такви генијални ствари а тој да ти  живеел само 37 години.

Но да се вратиме на Kurt. Најголемиот негов фан од нашиот клас си дошол порано на школо за да го нацрта венецот и да си каже RIP пред да започне часот. Тоа е ок постапка, морал човекот да си ја сподели тагата што ја почувствувал во тој момент. Како што влегуваа другите ученици, дел ја игнорираа дешавката, дел верувам тогаш се запознаа со ликот на Kurt Cobain а дел колку што ме држи сеќавање, земаа кредата па допишаа збор два од денешен агол гледано, т.ест направија share.

Целата церемонија траеше 5 минути, дури мислам дека истеравме и едноминутно молчење. Потоа влезе професорката и му нареди на дежурниот да ја избрише таблата. Едноставно Кур Т ја заболе за смртта Курт. И така…Послушни ја слушавме новата лекција по хемија и се спремавме за писмена.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: