За Ена


 

Има една девојка која се вика Ена. Родена е во Џенова, Италија. Татко и по потекло е Италијанец по мајка а Македонец по татко . Мајка и е од Хрватска. Нејзините родители се запознале на море во Ровињ. Најдобрата другарка на Ена се вика Ениса и по потекло е од Босна. Ениса моментално живее во Франфурт, Германија каде што работи за Самсунг. Ена живее во Македонија. Често патува насекаде низ светот. Нејзиниот дечко е Холанѓанец кој моментално живее и работи за германска компанија со претставништво во Македонија. Често патуваат низ Европа кај своите пријатели кои ги запознавале во текот на живеењето. Наредна дестинација за патување им е надвор од Европа, во Токио, Јапонија. Ена има добар пријател кој нема и не сака да има девојка. Заедно ручаат еднаш неделно, разменуваат искуства од еден заеднички проект во кој се вклучени и двајцата а понекогаш заедно ги шетаат кучињата во парк. Ена работи за турска компанија каде повеќето од директорите се албанци, турци и дел македонци. Најдобрата колешка на Ена е албанка по мајка. Разведена е со едно дете. Со неа Ена има најкоректна соработка и помош околу сложените проекти. Комшиите на Ена се постари маж и жена кои немаат деца. Кога и да е во некоја домаќинска невоља, Ена добива итна беспрекорна помош од своите први комшии.

Омилениот бенд на Ена е од Ирска. Омилениот режисер е Американец а омилениот писател од Аргентина. Омилен град и е Париз а омилено место за одмор и е грчкиот остров Санторини.

Ена понекогаш пред спиење пишува мисли кои и се вртат низ главата. Ги пишува на ливчиња хартија и ги пакува во едно плико кое и стои во првата фиока на плакарот до нејзиниот кревет.

Една вечер, пред спиење Ена напиша: „Дали постојат стереотипи и ако постојат дали често нивната дефиниција е злоупотребена? Што се тоа групи? Што се тоа религии, што е тоа мое а што твое? Што е тоа „сите тие се исти?“  Што е тоа припадност и каде припаѓам јас ако не на планетава земја?

Го отвори прозорецот од својата соба и погледна кон небото. Небото беше мирно и полно со sвезди. Една sвезда силно светна, се насмевна и проговори: – „Ена, ти си среќна девојка . Да, ти и припаѓаш  на планетава земја. Ти му припаѓаш на светот.“

П.С Текстов е имагинарен. Инспириран од Imagine на Џон Ленон

Advertisements

4 Comments to “За Ена”

  1. Браво за идјеју и текст. И за песму, наравно.
    Што рече Балашевић у једној од својих песама (“Дођошка”): “…зашто то смета, са овог су овог су света”
    Убише нас предрасуде. 😦

  2. Ако текстов е замислен, мора да прашам зошто е замислено дека „Ена има добар пријател кој нема и не сака да има девојка.“?

  3. значи и тоа е дел од совршениот свет на една жена? пријатели мажи кои што сакаат мажи? 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: