Трета смена


Лежеа на грб, без трошка облека, со погледи кон високиот таван, поставени паралелно еден покрај друг. Чудно, но телата им беа толку симетрично легнати што, гледано од било кој агол на собата изгледаа како совршена инсталација на белата прекривка.

На таванот имаше една сина sвездичка која осветлуваше дел од собата во темната ноќ. Ја имаа купено од некоја ефтина џиџимиџарница на зезанција, за да им свети кога ќе погледнат нагоре, бидејќи надвор, низ прозорецот, во последно време не гледаа многу sвезди.

Имаа само уште една цигара.

Ја запалија и ја пушеа со толкава сласт небаре им е последна во животот.

На едната страна од тепихот имаше компилација од розеви танга гакички , празна црвена кутија дурекс и празна флаша т’га за југ.

На другата страна од тепихот имаше црни боксерици и сиви машки чорапи.

На креветот, освен нивните тела имаше и бело прслуче, бела маичка, карирана кошула, синдикалка и два пара левиски.

Даљинското беше далеку. Доволна им беше тишината.

Одеднаш, се сврте накај неа и прошепоти:

– „ Да ти прочитам што последно напишав.“

Таа се сврте и без да проговори ниту збор, потврдно климна со главата и чекаше да почне.

Тој го зема неговото тефтерче со пишуванки и неговиот глас ја проби тишината во собата:

– „ Трета смена

Кога ќе замине денот а сонцето и синото небо ќе кажат догледање,

Кога птиците заспиваат пеејќи, уличните кучиња трагаат по некое засолниште а мачките се во прегратките на домаќинот,

Кога се отвараат нови флаши црвено фино, кога се витка џоинт, кога се пали првата цигара од новата кутија, кога се кажуваат оние зборови кои пеперутки прават,

Кога се дочитува старата книга и се отвора страницата на нова, кога се преслушува новиот албум на омилениот бенд, кога скриптите се подговени за нова рунда на читање а проектот на бирото чека да биде довршен,

Кога доаѓа несоница и апчето за спиење не делува, кога ноќниот авион полетува, кога проблемите не излегуваат од глава а разумот не никако да влезе,

Кога доаѓа некој кој е создаден за уживање и чии мириси оставаат длабоки траги дури и во внатрешноста на sидовитe,

Тогаш доаѓа третата смена.

Тогаш ми доаѓа животот.

Тогаш се создаваш ти.“

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: