Коњак


Влегоа на ист начин во истиот стан. Тој прв, таа зад него.

Иако кон неа се однесуваше како кон најголемата дама на светот, кога стануваше збор за станот во кој одеа, тој секогаш влегуваше прв низ вратата. Не само заради тоа што тој го имаше клучот, туку и заради неговиот специфичен табиет зачинет со параноични секвенци дека можеби, еден ден, отклучувајќи и влегувајќи во празниот стан, ќе ги дочека некој лик и онака филмски ќе им впери револвер и ќе им побара да му дадат се.

„На што мислиш кога велиш дека сакаш се?“ – го праша додека ги соблекуваше чевлите и ја отплеткуваше марамата исповртена околу вратот.

„На тоа дека сакам се“ – ладно и возврати и запали цигара.

„Не те разбирам“ – продолжи небаре сака наместо да водат љубов во мирната ноќ , да нурнат во некоја длабока бучна расправија од која ќе си замине расплакана и растревожена.

„Не се ни труди да ме разбереш“ –  рече и тргна накај неа соблекувајќи си ја кошулата која мирисаше на нејзиниот омилен машки парфем и полнејќи ја чашата со нејзиниот омилен пијалок- коњак.

„Ама јас сакам понекогаш и да разговараме“ – му рече и како да сакаше да ја прескокне убавината што следи и наместо коњак да се напие чашка горчина пресечена со по некоја солза.

„ Би требало се да ти е јасно нели?“ . Неговиот глас почна да ја менува сината умерена боја и да станува црвен како небо кое се подготвува за бура предизвикана од контрадикторни облаци.

Таа реши да замолчи. Го зема коњакот и го испи во еден здив. Грутка солза и ја облеа душата но не излезе на површината.

Се опушти.

Се бакнуваа до доцна во ноќта и нивните тела го исполнија празниот простор, танцувајќи на познатите звуци на нивната уште попозната страст.

Си помисли како е можно со него се да биде толку исто а секогаш толку убаво. Како коњак.

Погледна низ прозорецот и се насмевна во себе прегризувајќи ја долната усна на која беше останат вкусот на последната капка коњак од чашата.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: