Погрешно време


Вистински текст напишан во погрешно време. Или погрешен текст, напишан во вистинското време.

Како љубовта. Погрешна љубов, во вистинско време. Или можеби вистинска љубов, во погрешно време. Како човекот.  Како времето… погрешни и вистински.

Седеа еден наспроти друг на земја, под отвореното небо.

Дождот беше престанал и тревата наоколу го ширеше истиот прекрасен пролетен мирис кој го вдишуваа заедно.

Беше топло. Убаво. Мирно.

– Што одлучи ? – го праша и го помилува по влажната дождлива коса.

– Ништо. Ќе се борам – и одговори. Човекот не смее да се откаже од правото на своја борба.

– А ако те снема? – Загрижено го праша и ја тргна  раката од неговата коса . Почна да си ја отплеткува едната плетенка.

– Ќе ме снема еден ден како и да е. Ќе ја снема и нашата љубов. Ќе го снема и мојот велосипед. Ќе ја снема и мојата куќа. – делуваше ладно и воздржано. Запали цигара и се загледа во небото.

-Ќе го снема можеби и небото, можеби се ќе снема, или не… – тивко рече таа.

-Си се запрашал ли кои сме јас и ти?  Дали сме вистинските во едно погрешно време? Или  погрешните во едно вистинско време?

-Ако сме вистинските, тогаш нашите мисли секогаш ќе се надополнуваат, па колку и да е погрешно времето, ние заедно ќе живееме во него.

-Ако сме погрешните, тогаш нашите мисли секогаш ќе се спротиставуваат, па колку и да е вистинско времето, ние нема да можеме да опстанеме во него.

-Не сум размислувал толку длабоко никогаш. Тоа е за филозофите, безделничарите. – го фрли пикавецот од цигарата далеку во тревата.

– Погрешни сме, нема што да размислуваш, одговорот јас го знам сама. –  му рече.

А што ако бевме вистински а времето беше погрешно? Ќе ни беше поубаво? Зарем вистинските во погрешно време немаат страдања, маки и дилеми? Или се затворени во розова соба со темни завеси за да не се судрат со погрешното време кое демнее околу нивниот дом? Зарем на нив секојдневно само темјанушки и рози им цветаат по градините обиколени со розеви sидини високо поставени за да не може да ги посети ненадејно погрешното време и да им ја уништи идилата? Дали ги будат нив ангели за добро утро со крцкаво лепче, путер, сирење и мирис на планински чај?

Молк. Го прегрна и речиси заспа на неговото рамо.

Останаа уште долго така прегрнати под пролетното небо.

Небото, единствениот сведок на сите погрешни и вистински работи.

Небото, единственото вистинско.

Advertisements

One Comment to “Погрешно време”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: