Бесшумна благородност


„Nobreza silencioza. Бесшумна благородност.

Заблуда е да се верува дека решавачките моменти од еден живот, во кој засекогаш се менува неговиот вообичаен правец, би морале да бидат жестоки и драматични, поткопани од силни внатрешни пориви.Тоа е кич бајка што ја создале пијаните новинари, филмаџиите кои ја обожаваат светлината од блицовите и писателите во чии глави тоа изгледа како во некој булеварски весник. Во реалноста, драматичноста на едно искуство што го одредува животот, најчесто е неверојатно тивка. Таа е толку малку сродна со пукот, со пламен и со избувнување на вулкан, што искуството, во моментот кога е направено, честопати воопшто не се забележува. Штом таа ќе го развие своето револуционерно дејство и ќе се погрижи еден живот да се појави во сосема нова светлина, тогаш тоа го прави сосема бесшумно и во таа прекрасна бесшумност лежи нејзината специфична благородност.“- Паскал Мерсие

Беа поминале точно 7 месеци од денот кога реши да си замине од нејзиниот стан. Понесе со себе цел куфер кошули и една торба со неговите омилени страници книги.

Во меѓувреме изнајми стан далеку од центарот на градот и живееше буквално надвор од него, бурно и недостоинствено. Не се сеќаваше кое време се враќаше дома пијан и во кои се станови и куќи заспиваше кога се опиваше до бесознание. Доби две нови работи но ги загуби како пари на коцка. Жените сами му доаѓаа и сами си заминуваа. Утрата му беа исти. На ноќите не се сеќаваше. Немаше нови кошули а сите книги кои ги понесе му беа прочитани.

Тоа утро го миеше лицето со ладна вода можеби дваесетина минути. Потоа влезе под туш и уште долго време ја чувствуваше ладната вода по неговото изморено тело. Сепак излезе од тоалетот освежен. Облече бела нова кошула која ја беше купил минатиот ден. Повика такси. Ја кажа познатата адреса и тргна.

Затропа на влезната врата и си го почувствува срцето. Седум месеци го немаше почувствувано.

– Кој е? – се слушна нежен женски глас од внатрешната страна на станот.

– Јас, Предраг.

– Зошто дојде? Заборави ли нешто? – растреперено го праша.

– Дојдов по себе – и одговори.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: