Нешто искрено


Луѓе.

Силни, слаби, бучни, тивки, нервозни и смирени, енергични и мелахнолични, активни и неактивни, вредни и мрзливи, разумни и неразумни.

Луѓето можат да бидат секакви. Но, се додека се искрени и не лажат, не се мизерни.

Искрен човек од аспект на човечката исправност, значи човек чии зборови соодветствуваат со неговите постапки и дела.

Искрениот човек нема да употреби лага и манипулација и нема да доведе трети лица во заблуда за да стигне до посакуваната цел. Искрениот човек не ја применува онаа Макијавелистичката дека целта ги оправдува средствата. Ако средствата биле лоши и неискрени, целта ќе трае кратко.

Има голема разлика меѓу искрен лидер кој си ја сака работата и неискрен менаџер кој си ја сака позицијата. Има голема разлика меѓу искрен маж кој си ја сака жената и неискрен маж кој ја доведува жената во заблуда а кој си ја бара љубовницата.

Искрен е секој кој не се претставува лажно. И оној кој сака да е слободен и сам и живее токму така. И оној кој е себичен и оној кој е слободоумен. И оној кој има многу жени. И оној кој сака мажи.

Зошто во политичкиот живот постои мандат? Бидејќи во политиката не е можно да се делува континуирано искрено. Затоа тука се гласачите кои во зависност од степенот на нивната доверба или недоверба кон одредена политичка гарнитура, ја имаат моќта да ја направат промената.

Во секојдневниот живот не постои мандат. И тука довербата може да се стекне само кон искрените луѓе.

Искрениот човек не се плаши да ги каже своите грешки. Не се плаши да каже како сака да живее. Искрениот човек не се плаши од лагата, туку ја презира. Ако не се согласува со нешто, не се плаши тоа да го соопшти. Доколку престане да сака некого, тоа и му го соопштува. Го ослободува од казната да го држи во заблуда и да го измачува, туку му овозможува да биде посреќен на некое друго место, со некој друг.

Болката од искреноста е краткотрајна, но придобивките се благородни на долг рок. Искреноста не измачува и не истоштува. Конструктивна е и води напред.

Многу луѓе живеат завиени во лага. Најпрво се лажат себеси, а преку тоа ги лажат и останатите. Лажниот живот бара ослободување. Лагата не предизвикува краткотрајна болка како искреноста, лагата предизвикува лузни, кои тешко се отстрануваат а некои остануваат и цел живот.

Мислам дека не постои човек на планетава кој барем еднаш во животот не бил повреден од лага. Дали некој бил повреден од вистината? Вистината боли, но не повредува. Таа дава шанса за поубава иднина.

Дајте и шанса на искреноста. Тоа сите ќе не направи поуспешни и посреќни луѓе. Во најмала рака, допринесува за мирен и спокоен сон.

Искрено Ваша,

Искра Искрич

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: